България

Кои вируси ни атакуват през пролетта

Настъпването на пролетта е свързано с разпространението на редица инфекциозни заболявания с разнообразна клинична картина. След краят на зимния сезон бележи и спад в циркулацията на грип А, който се характеризира с по-тежко протичане и с увеличаване на случаите на остри респираторни заболявания, предизвикани от грип В. И при двата типа грип клиничната картина е сходна – висока температура, втрисане, кашлица, мускулни болки и силно изразена обща отпадналост.

В риск от по-тежко протичане и усложнения имат децата в ранна детска възраст, възрастните хора над 65 години, бременните жени, пациентите. Хората, поставили си годишната противогрипна ваксина, са защитени както срещу грип А, така и срещу грип В и дори да се разболеят, протичането при тях ще бъде по-леко.

И други респираторни вируси също могат да ни разболеят и да ни причинят дискомфорт през пролетните месеци. Такива са парагрипните вируси, човешкият метапневмовирус, бока- и риновирусите. Тяхното протичане рядко е тежко и симптомите обикновено отшумяват за няколко дни до седмица. Характерни са хремата, болките в гърлото, кашлицата.

В момента в страната се наблюдава и значително увеличение на случаите на коклюш. То е силно заразна въздушно-капкова инфекция, причиняваща се от бактерията Bordetella pertussis. Първоначалните симптоми на заболяването са неразличими от другите респираторни инфекции, като седмица след тях се появява и характерната пристъпна кашлица.

Друг пролетен вирус е вирусния гастроентерит който се разпространява целогодишно, но със затоплянето на времето обикновено се наблюдава увеличение в случаите им. Най-честите причинители са ротавирус, норовирус, адено- и астровирус. Заболяването протича с гадене, повръщане, коремни болки и температура.

За да се предпазим, е важно да поддържаме лична хигиена, като внимателно мием ръцете си, и избягваме консумацията на замърсена храна и вода.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина