Свят

63 деца са натровени в Гръцкия град Ламия, властите започват спешни проверки

Случаят с натравянето на 63 ученици в град Ламия предизвика значителен обществен интерес и притеснение. Основните факти, които са известни до момента, включват следното:

  1. Натравянето: 63 ученици са били приети в болница след консумация на училищен обяд. В храната е била открита бактерията стафилокок, която е известна с производството на токсини, водещи до хранителни натравяния. Това предполага, че отравянето е причинено от нехигиенични практики при приготвяне на храната.
  2. Химически анализ: Един от родителите е запазил проби от подозрителната храна, които са били изпратени за химически анализ. Резултатите са потвърдили наличието на стафилококова бактерия.
  3. Фабриката в Ламия: Фабриката, която е приготвяла училищната храна, е била обхваната от пожар в неделя вечерта. Случаят предизвика подозрения, че пожарът може да е свързан с опит за укриване на доказателства, свързани с натравянето на децата.
  4. Разследване: Прокурорът на Върховния съд Георгия Аделини е наредила разследване на причините за пожара. Контролни органи от единната организация за контрол на храните (EFET) са посетили фабриката преди инцидента, но не са могли да извършат проверка, тъй като производственият отдел е бил затворен. Пожарът е избухнал преди планираната втора проверка.
  5. Реакция на EFET: Президентът на EFET, Антонис Замбела, заяви, че след пожара действията на организацията са отменени и няма да има доклад или заключение за раздадената храна.
  6. Съдебни действия: Родителите на 30 от натровените деца са завели дела, търсейки отговорност за случилото се.

Този инцидент подчертава важността на строгия контрол върху хигиенните практики в производството и разпределението на храна, особено когато става въпрос за храна, предназначена за деца. Разследването на причините за пожара във фабриката и обстоятелствата около натравянето ще бъдат от ключово значение за установяване на виновниците и предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина