България

54 000 десетокласници се явят днес на националното външно оценяване по български език и литература

Очаква се над 54 000 десетокласници да се явят на днешното национално външно оценяване по български език и литература. Изпитите ще се проведат в 1017 училища, като са ангажирани 13 853 квестори. Изпитът ще започне в 11:00 часа и ще съдържа 21 задачи, което е с две по-малко от миналата година. Денят е неучебен за учениците от всички училища с изборни секции.

Изпитът по математика за десети клас ще се състои на 12 юни от 8:00 часа и ще съдържа 17 задачи, както миналата година. От тях 15 задачи ще са с избираем отговор, а останалите две ще изискват разширен свободен отговор и писмени обосновки. За разлика от изпита по български език и литература, денят ще бъде учебен.

И двата изпита ще продължат по 90 минути, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Изпитът по български език и литература на 10 юни започва в 11:00 часа вместо в първоначално предвиденото време от 8:00 часа, заради изборите на 9 юни. Това беше обявено от служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков през април. След насрочването на изборите, в спешен порядък бе проведено оперативно обсъждане с всички Регионални управления на образованието, за да се осигури организация и да не се налага промяна в датата на изпита.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина