БългарияСофия

51 бебета родени с подкрепата на столична община по инвитро програма

Програмата „Инвитро“ на Столична община и Фондация „Майки за донорството“ е постигнала значителен успех в подпомагането на семейства с репродуктивни проблеми чрез финансиране на инвитро процедури с донорски яйцеклетки. До момента са се родили 51 деца благодарение на тази програма, като последното бебе, Виктор, е родено на 23 май с тегло 4140 грама и дължина 52 см.

Програмата е създадена в края на 2015 г. по инициатива на Столична община и организациите „Майки за донорството“ и „Искам бебе“. Тя е уникална за България, тъй като е единствената програма, която се фокусира изключително върху семейства, нуждаещи се от донорски яйцеклетки. Финансирането на програмата идва от бюджета на София, като за 2024 г. са предвидени 100 000 лева.

От създаването на програмата до 8 май 2024 г., 274 двойки са подали кандидатури за участие. От тях 210 са били одобрени и са получили финансиране за необходимите инвитро процедури. Останалите 20 двойки трябва да представят допълнителни документи до средата на юни тази година, за да получат финансиране.

Програмата „Инвитро“ е значима инициатива, която не само подкрепя семейства с репродуктивни проблеми, но и допринася за увеличаването на раждаемостта и благополучието на тези семейства.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина