Пловдив

Днес е Черешова задушница.

Черешова задушница е български православен празник, който се отбелязва в съботата преди Петдесетница. Този ден е посветен на помен за починалите. Името „Черешова задушница“ идва от обичая да се раздават череши в памет на починалите, тъй като този плод е узрял по това време на годината.

На този ден хората посещават гробищата, почистват гробовете на своите близки, палят свещи и преливат вино върху гробовете. Те също така раздават храна и напитки за „Бог да прости“ на съседите и приятелите, които също посещават гробищата. Това е ден на спомени и молитви за душите на починалите, като част от традицията за почитане на мъртвите в православната църква.

Общите трапези на Черешова задушница също имат благотворителен характер. Приготвят се специални храни като жито, хляб, вино и плодове, които се раздават. Житото символизира възкресението на мъртвите, а хлябът – Исус Христос. Традиционно се посещават гробовете на починалите роднини, където се почистват и украсяват, прекадяват се, преливат се с вода и червено вино, запалват се свещи и се раздават житото и първите череши, които са дали името на този ден.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина