България

24 нови площадки за борба с градушките обещава да изгради държавата

Много населени места в страната понесоха сериозни щети от падналите градушки. Министерството на земеделието и храните планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата ще стартира още тази година. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на среща със земеделски производители в Гърмен, чиято продукция бе унищожена от градушки. По първоначални данни, в Гърмен, Рибново, Дебрен, Дъбница и Марчево са засегнати около 2500 декара с царевица, тютюн, дини и зеленчукови култури. Земеделските производители изразиха притесненията си от зачестилите градушки, които влияят негативно на реколтата им.

Министър Тахов уточни, че област Благоевград към момента не е включена в противоградовата защита, но в районите, които вече са обхванати, се предвижда уплътняване с нови 24 ракетни площадки, което ще разшири периметъра на съществуващите командни пунктове. Работата ще започне тази година, а изграждането на новите площадки в областите Сливен, Плевен, Видин, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково ще продължи през следващите две години.

Допълнително, работна група в МЗХ, съвместно с Националния институт по метеорология и хидрология и други институции, прави анализ за изграждането на нови полигони и площадки за превенция на градушки в областите, които в момента са извън обхвата на защитата с ракетен способ. Отчитайки настъпилите климатични промени и зачестилите екстремни явления, се планира пилотно внедряване на наземни генератори в райони, където не е подходящо използването на ракетен и самолетен способ.

Министър Тахов увери, че всичко необходимо за установяване на пропаднали площи и унищожена продукция, включително издаването на констативни протоколи и изплащането на подпомагането, ще се извърши в бързи срокове.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина