България

15 и 16 март, ден на национален траур обяви правителството.

Петък и събота – 15 и 16 март, ще бъдат Дни на национален траур за отдаването на почит към паметта на патриарх Неофит.„Имаме вече съгласие със Светия синод – по тяхно желание в петък и събота ще бъдат Дни на национален траур“, обяви пред журналисти премиерът в оставка Николай Денков.

„Трябва да запомним патриарх Неофит с това, че беше силен, добър, мъдър – истински духовен водач на българите в трудни времена, когато имаше разделение. Той беше този, който със спокойствие и благост правеше това, което зависи от него, за да бъдем обединени и за да търсим заедно решение в трудностите, които срещаме“, каза още Денков.

На свое извънредно заседание Светият синод взе решение на 15 март, петък, от 9 часа тленните му останки да бъдат изложени за поклонение в храм-паметника „Св. Александър Невски“.

В събота, 16 март, от 9:30 часа ще бъде отслужена Заупокойна света литургия и опело. С литийно шествие тялото на патриарха ще бъде пренесено до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъде положено.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина