България

1-ви Юни е, Празника на детето.

Международният ден на детето, отбелязван на 1 юни, е празник, посветен на всички деца по света и техните права. Той служи като напомняне за важността на защитата на децата, тяхното благополучие и необходимостта от създаване на условия за тяхното пълноценно развитие. В България и много други страни този ден се отбелязва с различни събития, игри и забавления, като парковете и площадите се изпълват с детски смях и радост.

Историята на този празник води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, проведена през 1925 г. в Женева, Швейцария. Първоначално Денят на детето се чества в САЩ, а в България започва да се отбелязва от 1927 г. на 8 май. По-късно, през 1949-1950 г., 1 юни е приет като Международен ден за защита на децата в Москва и става официален празник в страните от социалистическия блок, включително и България.

След падането на комунистическите режими, празникът остава на същата дата. Световният ден на децата, обявен от ООН и ЮНЕСКО на 14 декември 1954 г., е друг значим ден, посветен на децата, но 1 юни продължава да бъде основната дата за празнуване в много страни.

В България, както и тази година, Денят на детето ще бъде отбелязан с множество инициативи и събития. Военни формирования от Българската армия ще отворят врати за посетители, предоставяйки на децата възможността да се запознаят с военната техника и професията на военните. Концерти, театрални представления и работилници ще допринесат за стимулирането на креативността и въображението на децата, правейки този ден специален и запомнящ се за тях.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина