Свят

Япония забрани еднополовите бракове.

Върховния съд на Япония се произнесе за забрана на еднополовите бракове, така страната е единствената държава в Г-7 която е против съжителството на хора от един пол.

Дебатът дали законите на Япония срещу еднополовите бракове са противоконституционни раздели съдилища на по-ниски нива. Едни окръжни съдилища отредиха, че законът е конституционен, други пък го обявиха за противоконституционен в различна степен. Въпреки че проучвания на общественото мнение от 2023 г. показват, че около 70% от обществото подкрепя еднополовите бракове, консервативната Либерално-демократическа партия на премиера Фумио Кишида се противопоставя.

В Конституцията на Япония се казва, че „бракът трябва да бъде само по взаимно съгласие на двата пола„. Според правителството това означава, че еднополовият брак „не е предвиден“ в основния закон.

Исторически Япония като цяло е толерантна към хомосексуалността, като са документирани случаи със самураи по време на феодалните времена. Но с индустриализирането и модернизирането на Япония в края на XIX век западните предразсъдъци към хомосексуализма започват да навлизат в културата.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина