България

Хакер се опита да отмъкне 100 хиляди лева от Община Дупница

Опитът за интернет измама срещу община Дупница е пример за класическа схема на социално инженерство, където измамниците използват измамни имейли, за да убедят служители да извършат финансова транзакция. В този случай, изпратеният имейл се е представял за официална кореспонденция от фирма, с която общината има договорни отношения, и е съдържал информация за промяна на банковата сметка. Благодарение на вниманието на банковите служители, които са забелязали нередност в превода, опитът за измама е бил предотвратен.

Кметът на Дупница, Първан Дангов, е предприел незабавни мерки за разследване на инцидента, разпоредил е вътрешна проверка и е забранил кореспонденцията чрез имейл. Подаването на сигнал в Районната прокуратура в Кюстендил показва сериозността, с която се отнасят към опита за измама.

Този случай подчертава важността на внимателната проверка на финансовите транзакции и значението на обучението на служителите за разпознаване на потенциални измамни схеми. Въпреки че не е ясно дали извършителят е задържан или в момента се издирва, съвместната работа между общината и банковите институции е изиграла ключова роля за предотвратяване на загубата на средствата.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина