Пловдив

Фонда за развитие на Летище Пловдив зацикля, членове не си внасят вноските.

Ситуацията с развитието на авиолиниите до Летище Пловдив е усложнена поради неплащането на годишните вноски от страна на общините, които са членове на Фонда за развитие на летището. От общините, участващи във Фонда, единствено Хисаря и новоприсъединената Садово са изпълнили задълженията си за 2024 година. Същият проблем се наблюдава и през 2023 година, когато само Чепеларе и Хисаря са платили своите вноски, въпреки че са били договорени нови въздушни линии.

Фондът, създаден през 2010 година, е спомогнал за установяването на средно 10 седмични полета от Лондон до Пловдив, но от 2013 година вноските от страна на членовете са прекратени, блокирайки работата му. В същото време, новосъздаденият фонд за развитие на Летище Бургас е събрал значителен ресурс благодарение на годишната вноска от 2 лева на жител от всяка община в региона, което ще позволи разширяване на преговорите за нови редовни полети.

Фондът за развитие на Летище Пловдив има амбициозни планове за възстановяване на полетите от Манчестър, стартиране на нови полети от Бирмингам, и директни полети от Малага от началото на следващата година. Водят се преговори и за полети от Виена, Мадрид, Брюксел и Марсилия. Изпълнителният директор на летището подчертава значението на коректното плащане на членските вноски за успешното приключване на преговорите и привличането на нови авиокомпании.

Участието на общините и бизнеса е критично за успешното развитие на нови дестинации и привличането на туристи, което ще спомогне за икономическото развитие на региона. Във Фонда за развитие на Летище Пловдив членуват общините Пловдив, Смолян, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение, Садово, Брезово, Перущица и три частни дружества – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив и СНЦ Фонд Феникс.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина