Пловдив

Фармацевтите и собствениците на аптеки в Пловдив обмислят дали да протестират.

Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив, заедно с фармацевти и собственици на аптеки в града, днес ще обсъдят дали да се включат в националния протест на фармацевтичния бранш срещу предложените от Министерството на здравеопазването промени в Наредба 4. Според Милена Каменова, заместник-председател на Регионалната фармацевтична колегия – Пловдив, решението ще бъде взето на среща днес от 16:00 часа.

Промените в Наредба 4 засягат правилата за предписване и отпускане на медикаменти, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В момента лекарите могат да изписват до три лекарства на рецепта, но новите предложения предвиждат всички медикаменти за даден пациент да се изписват на една рецепта. Това, според фармацевтите, ще повлияе на приходите от обработката на безплатните рецепти.

Милена Каменова подчерта, че протестът не е насочен срещу пациентите, а има за цел да изрази недоволството на фармацевтите от новите условия на работа. Според нея, промените ще доведат до затруднения за фармацевтите и пациентите, тъй като болните ще трябва да търсят лекарствата си в различни аптеки, а фармацевтите ще получат по-малка част от предвидената такса.

В отворено писмо до медиите, протестиращите изтъкват, че промените не са в полза нито на пациентите, нито на лекарите. Те смятат, че ще бъде затруднен достъпът на пациентите до лекарства, особено за тези, живеещи в малки населени места, и ще настъпи невъзможност за изпълнение на предписаната терапия навреме.

Аптеките в област Ямбол ще затворят врати за своите пациенти утре между 14:00 и 16:00 часа, а към тях се очаква да се присъединят и техни колеги от други области в страната, включително Бургас, Пазарджик, Сливен, Добрич, София, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе и други.

Главният секретар на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, Константин Попов, заяви, че в четвъртък сутринта ще бъде организирано внасянето на едномесечно предизвестие за прекратяване на договорите с НЗОК в цялата страна. Ако НЗОК прояви желание за разговори в рамките на този месец, фармацевтите могат да оттеглят предизвестията си.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина