Свят

Фалшиво лекарство за диабет залива света. СЗО бие тревога.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за разпространението на фалшиви лекарства за диабет, започнало през 2022 г. Този проблем засяга всички региони на света, като конкретни констатации са направени във Великобритания, САЩ и Бразилия от октомври 2023 г. насам.

Едно от засегнатите лекарства е Ozempic, което съдържа активната съставка семаглутид и е одобрено в Европейския съюз за лечение на диабет тип 2. Фалшивите версии на това лекарство изглеждат идентични с оригинала, но може да не съдържат необходимото количество активни съставки, което води до неконтролиране на кръвната захар при диабетиците. Освен това, фалшивите лекарства могат да съдържат други активни съставки, които представляват риск за здравето.

Ozempic също така се предписва за отслабване, поради свойството му да потиска апетита, което увеличава търсенето му. СЗО призовава лекарите, фармацевтите, регулаторните органи и обществеността да бъдат бдителни и да купуват лекарства само по лекарско предписание от лицензирани аптеки, а не онлайн, за да се избегнат рисковете, свързани с фалшивите медикаменти.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина