Свят

Тревожни сигнали от Пентагона: Русия е способна дa унищожи….

В Русия се разработват ядрени оръжия, способни да унищожат десетки хиляди сателити за различни цели, принадлежащи на различни страни. Експлозията може да направи ниската околоземна орбита неизползваема за една година.

Това заяви помощник-министъра на отбраната на САЩ по космическата политика, пред подкомисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на Конгреса.

За първи път представител на администрацията на Джо Байдън обсъжда възможностите на Русия да унищожава сателити, на открити изслушвания в Конгреса. През февруари председателят на Комитета по разузнаването Майк Търнър за първи път говори публично за възможното разработване от Русия на ядрени космически оръжия и поиска Белият дом да разсекрети съответната информация. Миналата седмица съветникът по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че според САЩ „Русия разработва нов сателит, който може да носи ядрено устройство“.

„Някои анализатори смятат, че детонация в космоса с правилната мощност на правилното място може да направи ниската околоземна орбита неизползваема за известен период от време“, заяви Плум на изслушването, уточнявайки, че този период може да продължи и една година. 

Ниска земна орбита – обхваща надморска височина над повърхността на планетата в диапазона от 160 км до 2000 км – се използва от повечето изкуствени спътници на Земята, включително телекомуникационни, навигационни и много други.

Например, за да осигури работата на сателитния интернет Starlink, компанията SpaceX на Илон Мъск изведе в орбита мад 6 хиляди сателита, които работят на височини между 525 и 535 км. 

Международната космическа станция се намира на надморска височина от около 400 километра.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина