БизнесИкономикаСвят

Тоуота фалшифицирала краш тестове. 15 милиарда минус пазарната му стойност.

Тоуота, най-големият производител на автомобили в света, претърпя сериозен удар, който доведе до спад на пазарната му стойност с над 15 милиарда долара за седмица, а акциите ѝ поевтиняха с близо 5,5%. Причината за този спад е скандал, свързан с некоректно и дори фалшифициране на данни, свързани с краш тестовете на някои от моделите на компанията.

Случилото се

По време на вътрешно разследване беше установено, че Тоуота не е извършила коректно краш тестовете съгласно изискванията за сертифициране на моделите Crown, Corolla и Yaris Cross. В друг случай, касаещ Lexus RX, производителят е изготвил некоректни данни, за да отговори на стандартите за безопасност, след което ги е представил за сертифициране. Въпреки че компанията уверява, че засегнатите от скандала автомобили са безопасни за шофиране, председателят на Тоуота Акио Тойода се извини публично по време на пресконференция.

Последствията

В резултат на разследването Тоуота обяви, че ще спре производството на три модела – Corolla Fielder, Corolla Axio и градския мини SUV Yaris Cross. Някои от другите водещи играчи на пазара също признаха, че са фалшифицирали данни, свързани с тестовете за безопасност. В резултат на това се наложи Mazda да спре производството на Roadster RF и Mazda 2, а акциите й се сринаха с повече от 7% миналата седмица. Мащабите на скандала с безопасността, в който, както се оказа, са замесени няколко японски компании, поставя под съмнение репутацията им на световните пазари, смятат експерти. Особено голям удар се очаква да понесат в Северна Америка, където традиционно се радват на най-голям потребителски интерес.

Проблем след проблем

По-рано тази година японското министерство на транспорта нареди на 90 автомобилни производители да преразгледат начина, по който тестват продуктите си. Това се случи в резултат на пореден скандал, с главен „герой“ Тоуота. В края на 2023 г. беше установено, че филиал на компанията е манипулирал данни, свързани с краш тестове, в продължение на десетилетия. Става дума за притежаваната от Тоуота марка за малки градски автомобили Daihatsu. Това разкритие доведе до спиране на производството за цели 4 месеца, а загубите предстои да се изчисляват.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина