България

Таксиметровите шофьори сами ще подават сигнали за копърки

Подготвят масирани проверки на ИА „Автомобилна администрация“
Нерегламентираните превози отнемат над една трета от курсовете. Нощни автобуси изяждат хляба на такситата.

Такситата ще подават сигнали на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, за да бъдат проверките срещу нерегламентираните превози по-ефективни. На среща между големите таксиметрови компании в София и ръководството на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“- София-град и София-област е договорено да бъдат засилени проверките срещу нерегламентираните превоз.

Нерегламентираните превози отнемат над една трета от курсовете на редовните таксита. Проверките на „копърките“ ще бъдат осъществявани от ИА „Автомобилна администрация“, НАП и Икономическа полиция. Водачите на таксиметрови автомобили ще подават сигнали до компетентните органи за извършвани превози с нерегламентирани автомобили.

Водачите на легални таксита не трябва да си правят илюзии, че ако возят на нерегламентирани тарифи, няма да бъдат уловени от контролните органи. Ако возят под минималните или над максималните тарифи, то по Закона за автомобилните превози ще им наложат глоба от 3000 лв. Освен това автомобилът на нарушителя се вади от списъка на превозвача с данни за автомобилите към удостоверението за регистрация за извършване на таксиметров превоз, тоест водачът вече няма да може да упражнява занаята.

Таксиметровите водачи очакват от следващия парламент да приеме промени в Наказателния кодекс и Закона за автомобилните превози, които да задължат всички онлайн платформи (приложения, сайтове и т.н.), чрез които човек може да извика такси, да се регистрират като превозвачи. Ако тези искания на таксиметровите водачи не бъдат изпълнени, от бранша са готови на протести.

Работата на такситата намалява не само заради нерегламентираните превози, а и заради политиката на Столична община да подобрява градския транспорт.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина