България

С 290 лева увеличават заплатите на университетските преподаватели

Днес беше договорено, че заплатата на всеки представител на преподавателския състав в държавните висши училища ще се увеличи с 290 лева. Това стана на среща между служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, представители на синдикатите и Съвета на ректорите, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Миналата седмица Министерството на образованието и науката (МОН) преведе на университетите 39 млн. лв. от бюджета. С тези средства се обезпечава нарастването на минималната заплата за най-ниската академична длъжност до 2100 лв., считано от 1 януари 2024 г. В хода на преговорите служебното правителство се ангажира да осигури още 5,8 млн. лв., които са част от допълнително отпуснатите за университетите 40,7 млн. лв. С тези средства ще се постигне еднаква стъпка на увеличение на заплатите на всички преподаватели с по 290 лв.

Освен това беше предложено и 12-процентно увеличение на заплащането на административния персонал и научноизследователския състав в университетите. Това предложение бе подкрепено от синдикатите и се очаква утре становище от Съвета на ректорите.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина