Пловдив

С 10% скачат цените на таксиметровите услуги в Пловдив. Видео

Планираното увеличение на цените за таксиметров превоз в община Пловдив ще бъде в рамките на 10 процента, съобщиха от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи. Новите цени все още не са окончателно определени, тъй като в момента тече обществено обсъждане на новата наредба, която ще определя максималните и минималните им прагове. Проектът е публикуван на сайта на Община Пловдив за обществено обсъждане на 17 май.

В проекта е заложено минималната цена да стане 1,19 лева на километър през деня, а максималната – 1,80 лева на км. Нощната тарифа трябва да бъде минимум 1,29 лв./км и максимум 1,90 лв./км. В момента пловдивчани плащат за таксиметрови услуги 1,09 лв. през деня и 1,19 лв. през нощта. Първоначалната такса след повикване е фиксирана на 1,95 лв. за дневна тарифа и 2,05 лв. за нощна. В старата наредба размерът на таксата за престой е 0,30 лв. на минута.

Ако измененията на цените влязат в сила, таксиметровите водачи ще имат правото сами да определят ценоразписа си в рамките на предвидения минимум и максимум.

По повод предстоящото увеличение на цените за таксиметров превоз, от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи излязоха с отворено писмо, в което опровергават разпространяваната информация, че увеличението на цените ще бъде тройно. „Таксиметровите превози няма да поскъпнат тройно. Да, ще има повишение на цената на предлаганата услуга, но ще бъде по-малко от 10 процента,“ каза Володя Домашенко, съпредседател на асоциацията. Той допълни, че от 2014 година досега всички искания за увеличение на цените са били отхвърлени, поради което в момента максималните допустими тарифи в Пловдив са по-ниски от минималните в други градове.

Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи входира до Общински съвет – Пловдив искане за актуализиране на тарифите на таксиметровите услуги на 28 февруари 2024 г., а на 29 април беше проведена среща за съгласуване по това искане. За да влязат в сила новите цени, е необходимо предвидените изменения в наредбата да бъдат гласувани от Общинския съвет.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина