България

След градушките от последната седмица, създават още 24 площадки за изтрелване на ракети.

Земеделският министър Георги Тахов разпореди одит в Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ), като част от усилията за подобряване на противоградовата защита в страната. Според директора на ИАБГ инж. Валери Ценов, се обмисля създаването на около 24 нови ракетни площадки в рамките на съществуващите регионални дирекции. Това стана ясно по време на среща със земеделски стопани в Нова Загора, на която присъстваха и министрите на земеделието и транспорта.

Анализът показва, че през последните години са закривани ракетни площадки и е намалена администрацията, което е довело до недостатъчна ефективност в защитата от градушки. Затова е взето решение за създаването на нови площадки, включително седем в област Сливен, при осигуряване на финансиране.

Инж. Ценов отбеляза, че тази година активният сезон за борба с градушките е започнал по-рано. До момента са изстреляни 9990 ракети, а наличните ракети са 6400. На 13 юни в Южна България се е развила силна градова клетка, която е била обработвана непрекъснато. От нея са изстреляни 196 ракети от 19 площадки, но въпреки усилията облакът не е могъл да бъде наситен с достатъчно реагент поради големината си.

Министър Тахов подчерта, че в агенцията се извършва пълна проверка, включваща одит на наличностите и ефективността на ракетите, като резултатите ще бъдат публично обявени. Той увери земеделците, че процесът по плащане на обезщетения ще бъде ускорен и няма да бъде скрито нищо от проверката.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина