Пловдив

СЗО дари тестове и консумативи на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

Световната здравна организация (СЗО) направи дарение на тестове и консумативи на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, с цел изследване и лечение на бежанци и хора с ограничени финансови възможности в България. Събитието беше отбелязано с присъствието на ръководителя на СЗО в България Гийом Симонян, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и лекари от болницата.

Доц. Кунчев подчерта, че дарението е съобразено с реалните нужди, установени след посещения на СЗО в основните места, където има настанени бежанци. Той отбеляза, че дарението е изпълнено бързо и отговаря напълно на исканията на медицинските работници. Специални благодарности бяха отправени към американското посолство и СЗО за тяхната оперативност и подкрепа.

Кунчев изрази надежда, че това дарение няма да бъде последното, тъй като консумативите ще бъдат изразходвани бързо. Той посочи, че броят на настанените бежанци в България се е удвоил след офанзивата около Харков, достигайки над 15 000 души само в държавните бази. Той призова и други организации да се включат в подкрепата на бежанците, за да може да се предостави необходимата помощ своевременно.

В заключение, Кунчев спомена, че подобни дарения се предвиждат и за болниците в Бургас и Варна, в зависимост от наличните средства на СЗО и установените нужди.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина