Свят

САЩ не позволяват на Украйна да удрят обекти в Русия с техни оръжия.

Съединените щати, като основен съюзник на Украйна във войната срещу Русия, ясно заявиха, че не подкрепят и не позволяват използването на американски оръжия за нанасяне на удари на руска територия. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом, Джон Кърби, потвърди, че позицията на САЩ по този въпрос остава непроменена. Това изявление дойде след като френският президент Еманюел Макрон изрази мнение, че на Украйна трябва да бъде позволено да неутрализира военните бази, от които Русия изстрелва ракети срещу украинска територия.

Освен това, Украйна няма право да използва западни противовъздушни системи срещу руски самолети, докато те са извън украинска територия. Украинските въоръжени сили трябва да изчакат руските бомбардировачи да изстрелят крилатите си ракети и те да навлязат в украинска територия, преди да използват системи като „Пейтриът“ за тяхното прехващане.

Има сведения, че украинската армия поне веднъж е използвала американската система „Пейтриът“ без координация със западните си съюзници, което е довело до последствия. Според източници, ракета „Пейтриът“ е била използвана за сваляне на руски самолет Ил-76 близо до Белгород в края на януари, което е предизвикало гневни реакции от Берлин и Вашингтон и заплахи за спиране на доставките на противовъздушни ракети, ако подобен инцидент се повтори.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина