БизнесИкономикаСвят

САЩ заплашиха австрийската „Райфайзен Банк“ с изхвърляне от доларовата система.

Финансовото министерство на САЩ е предупредило „Райфайзен банк“ (Raiffeisen Bank), че достъпът ѝ до американската финансова система може да бъде ограничен заради сделките в Русия.

На 6 май заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо е изпратил писмо до „Райфайзен банк“, изразявайки опасения относно разширяването на дейността на австрийската банка в Русия, както и сделката за 1,5 милиарда долара със санкциониран руски олигарх Олег Дерипаска която в последствие е била прекратена след получаването на писмото, опасенията на американското финансово министерство относно Русия са се запазили.

Предупреждението е най-сериозното, отправено досега към най-голямата западна банка в Русия, и идва след месеци на натиск от Вашингтон, който следи внимателно бизнеса на австрийската банка от повече от година. 

Говорител на „Райфайзен банк“ заяви, че банката е сложила край на сделката австрийската строителна компания „Щрабаг“ (Strabag), свързана с олигарса Олег Дерипаска, и не е влизала в други подобни трансакции. 

Според него финансовата институция е „намалила значително“ дейностите си в Русия и е предприела мащабни мерки, за да ограничи рисковете да бъде санкционирана.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина