Свят

Русия скърби за жертвите на терористичното нападение край Москва

Знамената в Русия бяха спуснати наполовина в днешния ден на траур, след като над 130 човека бяха застреляни с автоматично оръжие на рок концерт в покрайнините на Москва, което беше най-големият атентат в страната за последните две десетилетия, предаде Ройтерс. 

Президентът Владимир Путин обяви ден на траур и се зарече да открие и накаже всички замесени в нападението, при което загинаха 133 души, включително и три деца, а над 150 бяха ранени.

Това бе най-смъртоносната атака на руска територия от 2004 година насам, когато ислямистки бойци нападнаха училище в град Беслан и взеха за заложници над 1000 души, сред които и стотици деца. 

„Изразявам своите дълбоки и искрени съболезнования към всички, които са загубили близки“, каза вчера руският президент в обръщение към нацията, което бе и първият му публичен коментар след терористичния акт. „Цялата страна и целият ни народ страда заедно с вас“, допълни той.

Отговорност за атаката пое „Ислямска държава“, но Путин не спомена ислямистката групировка във връзка с нападателите, за които каза, че са се опитали да избягат в Украйна. Той подчерта, че „от украинска страна“ е имало подготовка те да бъдат прехвърлени през държавната граница.

Украйна многократно отрече да има каквато и да е роля в атаката.

Нападението в петък бе извършено точно преди рок групата „Пикник“ да изпълни своя хит „Не се страхувай от нищо“. Нападателите стреляха с автоматичните си оръжия по ужасени цивилни, които падаха с писъци под дъжда от куршуми. 

Днес пред залата „Крокус сити хол“ идваха хора, които оставяха цветя. В Москва се извиха дълги опашки от желаещи да дарят кръв. Кръвните банки съобщиха, че вече разполагат с достатъчно количество за период от четири до шест месеца. Из руската столица бяха поставени билбордове, на които е изобразена свещ и е изписана думата „скърбим“. 

Редица държави из целия свят изразиха ужаса си от атаката и изпратиха съболезнования на руския народ. 

Източник; БТА

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина