Свят

Русия напредва на източния фронт. Украйна отстъпва очаквайки Американската помощ

Руските сили постигнаха значителен напредък в тесен коридор в Източна Украйна, тъй като офанзивата на Москва за превземане на територия преди пристигането на западната военна помощ изглежда набира скорост, съобщава се, че руските войски са навлезли на територията в неделя, северозападно от град Авдеевка , след като са напреднали около 5 километра за 10 дни.

Украинската армия се оттегли от Авдиевка през февруари и се опитва да установи нова отбранителна линия в населените места по поречието на река Дурна, но през последните седмици подсилени руски части настъпваха напред. Министерството на отбраната на Москва твърди, че украинските войски са избягали от Очеретине на малки групи и под силен огън.

Щабът на регионалните въоръжени сили на Украйна призна, че ситуацията е трудна. В него се казва, че руснаците използват „цял арсенал от оръжия срещу нашите части“, включително това, което се описва като химически оръжия. 

Руските сили са на около 30 км от Покровск, главният гарнизонен град в района, използван за ротация на войници и оборудване, който изглежда е следващата оперативна руска цел. Владимир Путин е наредил на войниците си да превземат административните граници на Донецка област.

Украинските войници на фронтовата линия се оплакаха, че са напълно изоставени и принудени да разпределят боеприпаси. Русия е в състояние да изстреля най-малко шест снаряда за всеки украинец, казаха те, а Москва също има повече танкове и бойни превозни средства. Руската армия разполага и с по-голям брой пехота и често я използва в атаки

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина