България

Първа изпълнена мисия на въздушните линейки. Видео !!!

Днес Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) успешно реализира първата си мисия, като транспортира пациент в тежко състояние с медицински хеликоптер от Шумен до София. Министерството на здравеопазването (МЗ) съобщава, че след поредица от тренировъчни полети, медицинският екип е изпратен по първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха.

Сигналът е получен в 7:30 ч., а хеликоптерът излетя в 8:02 ч. със спешния лекар д-р Вера Иванова и медицинската сестра Георги Радоев на борда. След кратко презареждане в Горна Оряховица, хеликоптерът отново излита в 9:17 ч. и в 9:42 ч. каца в МБАЛ-Шумен, за да вземе пациента. Пациентът е транспортиран до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“ в София, откъдето е поет от реанимационен екип и откаран до Военномедицинска академия (ВМА).

МЗ отбелязва, че са изпълнени всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Още миналата година сто медицински специалисти са сертифицирани след преминати прегледи и обучение в базата на ВМА. След това е извършен подбор на кадри и са сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. е приключило допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. С всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав е в абсолютна готовност за изпълнение на мисии, като са създадени дежурства на екипите за работа в Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина