Свят

Пуснаха Джулиан Асандж от затвора, той отлетя за родната се Австралия

Новината за освобождаването на Джулиан Асандж от затвора Белмарш и неговото отпътуване от Обединеното кралство е значително събитие с глобални последствия. Асандж, основател на WikiLeaks, прекара 1901 дни в Белмарш, след като беше арестуван през 2019 г. след отказа на Еквадор да удължи убежището му в тяхното посолство в Лондон.

Решението на Върховния съд в Лондон да го освободи под гаранция идва след като Асандж се съгласи да признае вина по обвинения за шпионаж в САЩ. Тази договореност му позволи да избегне затвор в САЩ и да се върне в родната си Австралия. От 2010 г. Асандж е изправен пред редица правни предизвикателства заради публикуването на секретни американски документи чрез WikiLeaks, което доведе до най-големият пробив в сигурността във военната история на САЩ.

Асандж, на 52 години, се бори срещу екстрадирането му в САЩ, където го очакват 18 обвинения, предимно съгласно Закона за шпионажа. Случаят му предизвика глобални дебати относно свободата на словото и правото на публикуване на информация.

Това развитие представлява важен момент както за Асандж лично, така и за глобалната журналистика и правата на информация.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина