България

Прословутия влак „Ориент Експрес“ пристигна в България.

Влакът „Ориент експрес“ отново посети Русе, привличайки десетки местни жители на централната жп гара, където те имаха възможността да се снимат с прочутата композиция. Този легендарен влак, описан в романа на Агата Кристи, пристигна с пътници от четири континента.

Влакът превозва 48 пътници, разпределени в осем от общо 15 вагона. Питър Босман, нидерландец, който работи в бутиковия магазин на влака, обясни, че два от вагоните съдържат по три луксозни апартамента, в които в миналото са пътували известни личности като Анджелина Джоли и членове на кралски семейства. Освен това, във влака има три ресторанта, един бар и три вагона за персонала, чийто брой варира между 45 и 50 души.

Сред персонала отново има и българин – старши стюардът Николай Симеонов от Велико Търново, който вече за пети път е част от екипа. Той сподели, че повечето му колеги са от Франция и Италия, а сред пътниците има хора от САЩ, Англия, Австралия и Сингапур, като понякога сред тях има и българи.

„Ориент експрес“ се отличава с историческия си интериор, създаден през 1930 година, който се поддържа много внимателно. Влакът предлага ексклузивна кухня с френско-италианско влияние, както и ястия от българската и турската кухни.

След кратък престой в Русе за зареждане с вода, технически преглед и гранична проверка, влакът потегли към Варна с български локомотив. Очаква се утре да пристигне в Истанбул, а след ден почивка да се върне обратно към Париж. В края на август „Ориент експрес“ отново ще премине през Русе на своя път от френската столица към Турция.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина