Свят

Проливни дъждове убиха най-малко 7 души в щата Рио де Жанейро

Проливните дъждове в щата Рио де Жанейро са причинили смъртта на най-малко седем души, съобщиха властите, а 4-годишно момиченце е било спасено след повече от 16 часа в калта, предаде Асошиейтед прес. 

Момичето е извадено живо в град Петрополис, на 69 км северно от Рио. Спасителните екипи трябваше да прекратят работата си в петък вечерта поради опасност от нови свлачища в региона.

Бащата на момичето е загинал при срутването на къщата. Детето оцеляло, защото той го защитил с тялото си, казаха членове на спасителните екипи. Още трима души са загинали на същото място.

„Синът ми беше воин, прекара цялото това време там и спаси малката си дъщеря“, каза пред журналисти Роберто Наполеао, дядо на момичето. „Не можете да си представите какво е да загубиш син. Толкова много боли.“

Кметовете в щата и губернаторът Клаудио Кастро още от четвъртък алармираха жителите за потенциални проблеми през уикенда.

Пожарникарите се затрудняват да достигнат до засегнатите от проливните дъждове, много от които са жители на отдавна застрашени райони. В спасителните дейности са участвали и обучени кучета. Почти 100 души са били спасени, съобщиха властите.

Местните власти в Терезополис, близо до Петрополис, съобщиха, че един човек все още е в неизвестност след проливните дъждове.

Метеоролозите твърдят, че проливните дъждове, които са засегнали щата Рио, се придвижват към съседния щат Еспирито Санто.

Източник; БТА

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина