Пловдив

При строеж на сграда в Пловдив Археолози откриха фрагмент от античен надпис.

Археологическото наблюдение на строителни дейности в Пловдив, проведено от Регионален археологически музей-Пловдив, доведе до откриването на фрагмент от античен надпис. Този находка, въпреки че е частично запазена, внася нови и интересни сведения за историята на града.

След незабавна консултация с д-р Николай Шаранков, специалист по епиграфика, бе установено, че най-вероятно става въпрос за почетен надпис от постамент за статуя, датиращ от времето на император Септимий Север (193-211 г.). Надписът съдържа името на знатния гражданин Вераний, трибун и първожрец на императорския култ във Филипопол.

Откритието е направено на ул. „Митрополит Панарет“ 17, където частен инвеститор събаря стара възрожденска къща, за да строи нова сграда. Според закона той е заявил археологическо проучване, което още в първия си ден изненадва археолога Десислава Давидова. Тя уточнява, че находката е открита в район с многопластови находки от Елинизма до Османската епоха.

Откритата плоча е с размери 70/40 см и е намерена на дълбочина около 1.60 м. Археологът подчертава уникалността на находката поради доброто състояние на съхранение на мраморния материал, който през вековете често е бил използван като строителен материал.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина