Свят

Президента на Иран Ебрахим Раиси загина в катастрофа с хеликоптер

Новината за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна катастрофа е наистина шокираща и значима. Той загина заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и още седем души при инцидента в Северозападен Иран. Хеликоптерът „Бел-212“ се разби в гориста местност и отломките му са разпръснати по стръмен склон, като от него не е останало почти нищо.

Мохсен Мансури, иранският вицепрезидент, потвърди трагичната новина в социалните мрежи с публикация, в която използва строфа от Корана, която мюсюлманите произнасят след известие за смъртта на близък човек: „Ние принадлежим на Аллах и при него ще се върнем“. Държавните медии и Иранският Червен полумесец също потвърдиха смъртта на всички на борда.

Процедурата по разпознаването на телата вече е започнала, а правителството ще се събере на извънредно заседание във връзка с гибелта на Раиси. Раиси беше избран за президент през 2021 г. и известен със своите твърди позиции по отношение на нравствените закони и ядрената програма.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей успокои нацията, че няма да има смущения в работата на правителството и държавните органи. Временно поста на президент ще бъде зает от първия вицепрезидент Мохамад Мохбер, който е близък до Хаменей.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина