България

Предлагат да отпаднат вътрешните изпити за придобиване на шофьорска книжка

Промените, предложени от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС), целят значително облекчаване на процеса на обучение и изпитване на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство (МПС). Ето основните аспекти на тези изменения:

  1. Премахване на вътрешните изпити:
  • Отпада задължението за полагане на вътрешен теоретичен и практически изпит. Това означава, че кандидатите ще се явяват директно на държавните изпити, организирани от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА).
  1. Дигитализация на учебните документи:
  • Учебните дневници и картони ще бъдат дигитализирани, което ще намали административната тежест за учебните центрове и ще повиши ефективността на контрола, осъществяван от служителите на ИААА.
  1. Достъп на кандидатите до информационната система:
  • Кандидатите ще имат достъп до информационната система, където ще могат да следят етапа на своето обучение, взетите часове и други важни данни.
  1. Ограничения на броя на изпитите:
  • Кандидатите ще могат да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца след завършване на съответното обучение. При неуспех в този срок, те ще трябва да преминат ново обучение.
  1. Контрол върху подготовката:
  • Според служебния министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, налагането на таван на броя изпити цели да реши проблемите с подготовката на кандидатите, които се явяват многократно на изпити.

Тези мерки са насочени към оптимизиране на процеса на обучение и изпитване, като същевременно се гарантира качествена подготовка на бъдещите водачи.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина