България

По празниците е златно време за крадците.

Както всяка година ,празниците са любимото време на престъпниците. Поради наближаващите празници от полицията съветват да бъдем внимателни когато тръгваме на път и оставяме дома си без надзор. Всеки един от нас трябва да вземе необходимите мерки против зачестилите кражби по време на серията от почивни дни. Жилищните крадци се активизират по Коледа и Великден, когато повечето от нас заминават на дълго чакана почивка.

Ако не разполагате с охранителна система има няколко варианта да предпазите дома си от обирджии. Сложете си допълнителна брава. Изберете брава в която има интегрирана алармена система, която се активира при натиск върху скобата. При опит за избиване на вратата, когато се опитват да влязат със сила, алармата се включва.

Проверете ключалката. Ако на вратата в близост до ключалката има цепнатина, трябва да знаете, че вашия дом вече е провокирал интереса на крадците. Обърнете внимание за нещо необичайно преди да прекрачите прага на врата, за да успеете да реагирате навреме.

Използвайте банкови трезори и сейфове. Когато излизате извън дома си за празниците не оставяйте големи суми пари и ценности. Най- често бандитите търсят бижута, телефони, лаптопи и фотоапарати. Има малки сейфове за дома в които може да скриете скъпите вещи.

Подсигурете прозорците. Често прозорците се оказват вход за обирджиите, през него могат да проникнат дори по-лесно. Тези от вас които живеят на ниски етажи е добре да укрепят прозорците с решетки. Но не забравяйте, че при непредвидени ситуации като пожар решетката би ви попречила, ако не е подвижна.

Погрижете се за двора си. Ако живеете в къща, почистете храстите пред дома си. В противен случай рискувате крадците да набележат именно вашата къща. Така ще избегнете неприятностите с кражбите около празниците.

Надхитрете престъпниците. Често за празниците оставяме жилището си без надзор за няколко дни. Но когато оставим напълно спуснати щори и пердета през почивните дни е знак, че жилището е необитаемо. Не забравяйте преди да тръгнете на път, да оставите разстояние между пердетата.

Бъдете внимателни в социалните мрежи. Когато решим да пътуваме далеч от дома, често споделяме в социалните мрежи за плановете си. Ние ще ви посъветваме да не го правите. Защото е възможно крадците да разберат, че няма никой в жилището. Не давайте информация по телефона. Един от методите на крадците е да съберат предварително информацията от която се нуждаят. Представят се за служители на големи компании и правят анкета по телефона. Така избират момента за обир.

Ако все още имате стационарен телефон, той също е източник на опасност. Друг номер на обирджиите е да наберат стационарния номер и да стоят пред входната врата. Когато никой не вдигне слушалката е сигурен знак, че теренът е чист.

Винаги заключвайте вратата. Опитен престъпник може да отвори заключващ механизъм между 2 и 10 минути. Според статистика на полицията крадците прекарват в апартамента не повече от 6 минути след като влязат. Дори не си помисляйте да решите да отидете до магазина или до съседите без да заключите.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина