България

По повод Световния ден на кръводарителя, БЧК награди с плакети и грамоти 11 кръводарители

На 14 юни, по случай Световния ден на кръводарителя, Българският Червен кръст (БЧК) награди 11 кръводарители с плакети и благодарствени грамоти за техния значителен принос към каузата. Церемонията се състоя в зала „Музейна“ на БЧК в София, със съдействието на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ). Сред отличените активни кръводарители са Дорела Алтъпармакова, Искрен Кръстев, Емилия Алова, Борис Еников, Евелина Токева и Стоил Стоилов.

Освен индивидуалните кръводарители, признание получиха и институции и неправителствени организации, включително Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И. Пирогов“, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, храм „Рождество Христово“, Българска народна банка и компютърно образователен център Progress.

Наградите бяха връчени от генералния директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, председателя на БЧК акад. Христо Григоров, директора на НЦТХ д-р Николай Николов и главния секретар на Българския лекарски съюз д-р Валентин Пеев.

Акад. Христо Григоров подчерта, че през последните години броят на кръводарителите в България се увеличава, достигайки близо 180 хиляди през изминалата година. Генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов отбеляза, че всеки ден приблизително 600 души в България се нуждаят от кръв, като 200 от тях са деца. Той апелира за редовно кръводаряване, като подчерта, че човешката кръв няма аналог и е безценна.

Преди церемонията беше организирана акция по кръводаряване във фоайето на централата на БЧК, като част от кампанията „20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“. Целта на кампанията е да се изрази благодарност към кръводарителите и да се подчертае важността на редовното и безвъзмездно кръводаряване.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина