България

Почти 800 участници от цялата страна събра тазгодишният Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора

Почти 800 участници и стотици старозагорци и гости на града се събраха на Античния форум „Августа Tраяна“ по случай традиционния Фестивал на маскарадните игри, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Хиляди хлопки и чанове гониха злото и наричаха за здраве и плодородие.

Събитието откри заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, която поздрави всички именици на днешния Тодоровден. Тя посочи, че мястото е особено специално за старозагорци. Античният форум на древния град Августра Траяна притежава мистика, история и бъдеще, каза тя.

Жури на тазгодишните маскарадни игри в Стара Загора е с председател акад. Крум Георгиев, а членове са етнографът доц. Евгения Иванова, художникът и фолклорист Надежда Кутева, художникът и дизайнер Юлия Славова, майсторът на кукерски маски Живко Желязков, както и хореографите Красимир Димитров и Кирил Кирчев.

Във фестивалната програма се включиха общо 18 състава от цялата страна. . Специално участие имаха Дервишката група на читалище „Отец Паисий-1890“ – село Лесичово, община Пазарджик, които показаха обичая „Дервишовден в Лесичово“, вписан в Националната листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища-България“ през 2014 г. Участниците в събитието са от градовете Стралджа, Благоевград, Бургас, Чирпан, Разлог и Стара Загора, както и от селата Турия, Кошов,  Айдемир,  Калипетрово, Камен, Лозенец,  Банище, Домлян и Дъбене.

Организатори на колоритния фестивал са НЧ „Николай Лилиев – 2005“ и НЧ „Настроение – 2017“, с подкрепа на Община Стара Загора и Фондация „Космос” – Димитър Брацов. Празничната програма продължава до следобедните часове, посочват още от общинския пресцентър.

БТА припомня, че XXIII Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора започна с традиционно дефиле, в което се изявиха малки и големи кукери, бабугери, арапи, старци и други групи от всички краища на България, облечени в традиционните за регионите си костюми.

Източник; БТА

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина