БизнесИкономика

Почина кучето вдъхновило криптовалутата Dogecoin.

Шиба ину, който стана лице на валутата, е починало на 18 години. Кабосу, кучето вдъхновило известния мийм „Doge“ и криптовалутата Dogecoin, се превърна в интернет знаменитост благодарение на снимка, публикувана в блога на собственика си Сато през 2010 г. Снимката бързо се разпространи в социалните мрежи и форумите като Reddit, превръщайки се в популярен мийм, който стана част от интернет културата.

По-късно тази снимка стана и дигитално произведение на изкуството под формата на NFT, което беше продадено за 4 милиона долара. Миймът също така вдъхнови създаването на криптовалутата Dogecoin през 2013 г., първоначално замислена като шега от двама софтуерни инженери. Въпреки началното си създаване като хумористичен проект, Dogecoin значително увеличи стойността си през годините, особено след като Илон Мъск, тогава най-богатият човек в света и поддръжник на Dogecoin, започна да пише за валутата в Twitter.

Към днешна дата Dogecoin е осмата по стойност криптовалута с пазарна капитализация от 23 милиарда долара. След новината за смъртта на Кабосу, Мъск се присъедини към онези, които оплакват загубата, публикувайки снимка в социалната мрежа X (преди известна като Twitter), където Харамбе, друг покойник, прегръща кучето в рая.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина