Свят

Полша разрешава на Украйна нейни оръжия да поразяват цели на Руска територия

Полските власти не ограничават използването от Украйна на оръжие, доставено от Варшава, за атаки срещу цели на руска територия, според изявление на полския заместник-министър на отбраната Цезари Томчик. Това е важно развитие в контекста на текущия военен конфликт между Украйна и Русия. Томчик подчерта, че няма ограничения за полските оръжия, които се доставят на Украйна, и че Варшава подготвя 45-ия пакет военна помощ за Украйна, оценяван на между 3 и 5 милиарда долара през последните години.

На 28 май ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че засега само една или две страни са готови да премахнат ограниченията върху използването от Украйна на оръжия, доставени от тях, за нанасяне на удари по руска територия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че държавите от Алианса сами решават дали да премахнат тези ограничения.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва може да вземе решение за създаване на т. нар. „санитарна зона” като реакция на западната подкрепа за украински удари дълбоко в руска територия. Това изявление подчертава нарастващото напрежение и възможността за ескалация на конфликта, в случай че Западът предостави на Украйна разрешение за използване на доставените оръжия срещу руски цели.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина