Свят

Победата на Путин, западът го осъжда, поздравления от Китай и Северна Корея.

Северна Корея поздравиха дългогодишния лидер за продължаването на управлението му с още един шестгодишен мандат, предаде Ройтерс.

„Изборният процес в Русия се състоя в условия на натрупване на репресии срещу гражданското общество и всички опозиционни прояви срещу режима, придружени от още по-голямо затягане на ограниченията на свободата на словото и от забраняване на независимите медии“, заяви френското външно министерство. „Условията за свободни, плуралистични и демократични избори не бяха изпълнени.“

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че вотът ясно е показал „дълбочината на репресиите“ в Русия.

Путин отстранява политическите си противници, контролира медиите и после се провъзгласява за победител. Това не е демокрация“, заяви ръководителят на дипломацията на Лондон.

Германски правителствен говорител заяви, че канцлерът Олаф Шолц няма да поздрави Путин за преизбирането му, защото „резултатите са били предизвестени“.

Кремъл отхвърля подобни критики и заяви, че събраните от Путин 87% от гласовете, с които спечели произведените в три дена избори, показват, че руският народ се сплотява около него.

Франция, Великобритания и други осъдиха обстоятелството, че Русия организира гласуване и в окупираните области на Украйна, които обяви за анексирани по време на войната. Това решение е „поредното погазване на международното право и Устава на ООН“, заяви Париж и потвърди отказа си да признае руските анексации и ангажимента към „суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви в социалната мрежа „Екс“, че „Путин е откраднал поредните избори, но няма да открадне Украйна“.

На другия полюс беше реакцията на китайския президент Си Цзинпин, който поздрави Путин, и каза, че Пекин ще запази тесния диалог с Москва за развиване на „безграничното“ партньорство, за което те се споразумяха през 2022 г., непосредствено преди Русия да нахлуе в Украйна.

„Смятам, че под Ваше ръководство Русия със сигурност ще може да постигне по-големи постижения в областта на националното развитие и изграждане“, каза Си в поздравителната телеграма, цитирана от официалната агенция Синхуа.

Индийският министър-председател Нарендра Моди също поздрави Путин за преизбирането му, предаде ТАСС.

„Сърдечни поздравления на негово превъзходителство господин Владимир Путин във връзка с преизбирането му на президентския пост в Руската федерация“, написа индийският премиер в социалната мрежа „Екс“. „Надяваме се да работим заедно за укрепване на провереното във времето привилегировано стратегическо партньорство между Индия и Русия в следващите години.“

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун също изпрати поздравителен адрес, съобщи държавната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Очаква се на днешното си заседание в Брюксел министрите на външните работи на страните от ЕС да подкрепят налагането на икономически санкции срещу няколко души, за които се смята, че са замесени в унизителното отношение към Алексей Навални и смъртта на критика на Кремъл в арктическа наказателна колония, отбелязва Ройтерс.

Вотът в Русия беше вот без реален избор“, заяви в началото на срещата германският външен министър Аналена Бербок. „Днес ще проправим пътя за санкции в контекста на смъртта на Алексей Навални.“

Тези контрастни реакции извадиха на преден план геополитическите разломи в света, които станаха още по-големи след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, предизвикало най-дълбоката криза в отношенията със Запада след края на Студената война, отбелязва Ройтерс. 

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина