Пловдив

Пловдивски полицаи пресякоха схема за изнудване, действала от година и половина

Според събраните до момента данни, от потърпевшия са отнети около 7 хиляди лева. Разследването е проведено по досъдебно производство, образувано този месец в отдел „Криминална полиция“ под наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив. Сигналът е получен от 22-годишен младеж, който разказал, че в средата на февруари миналата година е станал неволен свидетел на кражба на чужда вещ, което го е изплашило и смутило.

За ситуацията и притеснението на младежа разбрал негов криминално проявен познат на 25 години. Извършителят умело внесъл страх у жертвата си, заплашвайки го с разпространение на информация за случилото се и с физическа саморазправа. По този начин той принудил младежа да му плаща между 500 и 600 лева от заплатата си всеки месец. Някои от тези „вноски за спокойствие“ били получавани на ръка, а други – чрез парични преводи. За изминалата година и половина общата стойност на изплатените суми достигнала около 7 хиляди лева.

След анализ на събраните доказателства криминалистите арестували 25-годишния при вземане на поредната сума. С постановление на наблюдаващия делото окръжен прокурор мъжът е привлечен като обвиняем, а с решение на съда му е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина