Пловдив

Пловдивската полиция с пакет от мерки срещу неразумните шофьори в Пловдив и областта.

Пловдивската полиция е предложила пакет от мерки за повишаване на пътната безопасност в града, съобщи началникът на областната дирекция на МВР, старши комисар Георги Чергов. Тези мерки включват:

  1. Изграждане на инженерни съоръжения – различни инфраструктурни подобрения с цел контрол на скоростта и подобряване на пътната безопасност.
  2. Препятствия и други методи за ограничаване на скоростта – въвеждане на физически бариери и мерки за намаляване на скоростта на движение.
  3. Шумяща маркировка – маркировка, която предизвиква шум при преминаване на превозни средства, за да предупреди шофьорите за ограничение на скоростта.
  4. Допълнителни знаци за ограничения – поставяне на нови или допълнителни знаци за ограничения на скоростта.
  5. Камери за измерване на скоростта – инсталиране на стационарни и мобилни камери за контрол на скоростта, които са особено важни за основните градски булеварди и пешеходни пътеки.

Тези предложения са резултат от кръгла маса, свикана след сериозна катастрофа на бул. „Руски“, при която загинаха двама млади души, а други двама бяха тежко ранени. В срещата участваха представители на полицията, съдебната власт, неправителствени организации и експерти. Участниците постигнаха споразумение за създаване на работна група от експерти, която да направи обследване на рисковите места в града.

В момента Пловдив разполага само с четири мобилни камери за измерване на скоростта, които се управляват от полицейски патрули. Липсват стационарни камери, а съществуващите светофарни камери не измерват скорост. Въпреки това, директорът на полицията увери, че се работи съвместно с общината по проекти за разширяване на видеонаблюдението в града.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина