Свят

План за евтаназиране на милиони бездомни кучета вдига на протести Турция

В Турция се разгоряха протести срещу законодателна инициатива, която предвижда евтаназията на милиони улични кучета. Според предложението, ако уличните кучета не бъдат потърсени от своите собственици или не намерят нови домове в рамките на 30 дни, те ще бъдат умъртвени. Това предизвика бурна реакция сред обществото и активистите за защита на животните.

Протестиращите остро критикуваха предложението, като го нарича нехуманно и сравнява планираните приюти с „лагери на смъртта“. Те посочиха, че в последно време се води кампания за засилване на омразата към бездомните животни. Тази инициатива напомня на тъмен епизод от историята на Истанбул през 1910 година, когато уличните кучета са били събрани и оставени на остров да умрат от глад.

Турският президент Реджеп Ердоган омаловажи критиките, като заяви, че бездомните животни са станали бич за обществото, причинявайки пътни инциденти и разпространявайки болести. Той подчерта, че голяма част от обществото настоява за бързо решаване на този проблем, за да се осигури по-безопасна среда, особено за децата. „Немислимо е да останем безразлични към тези искания“, каза Ердоган.

Активистите обаче настояват, че има много по-хуманни начини за справяне с проблема с броя на уличните кучета. Те предлагат мерки като стерилизация, изграждане на повече приюти и програми за осиновяване, които биха били по-ефективни и хуманни.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина