БългарияСвят

От САЩ вдигнаха наградата за залавянето на Ружа Игнатова на 5 милиона долара

Обявена награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство увеличи наградата за информация, водеща до арест и/или осъдителна присъда на Ружа Игнатова, до 5 млн. долара. Това бе обявено от посланика на САЩ в България Кенет Мертен на съвместен брифинг с главния прокурор Борислав Сарафов и председателя на ДАНС Пламен Тончев. Наградата цели да насърчи гражданите да предоставят информация относно местонахождението на Игнатова, която е замесена в голяма финансова измама с криптовалутата „OneCoin“, завлякла над 4 млрд. долара от инвеститори по целия свят.

История и действия срещу Игнатова

Ружа Игнатова, българка с германско гражданство, е издирвана от ФБР и бе включена в списъка с 10-те най-издирвани престъпници през 2022 г. През октомври 2017 г., две седмици след като в САЩ ѝ бе повдигнато обвинение, тя избяга от България в Гърция и оттогава е в неизвестност.

Имущество и правни действия

В България, Ружа Игнатова притежава имоти чрез юридически лица, а не директно на свое име или на близките ѝ. Според ДАНС, тя е внесла около 15 млн. евро в страната, с които са закупени имоти за над 10 млн. евро, включително Руският клуб „Крим“, къща на ул. „Славянска“, и други значими имоти в София и Созопол.

Бъдещи мерки

Главният прокурор Сарафов заяви, че предстои да бъде повдигнато задочно обвинение на Игнатова в България, което ще позволи започване на процедура за конфискация на нейното незаконно придобито имущество. Това включва и сътрудничество с ФБР за разследвания на интернет измами и присъствието на специалист по киберсигурност.

Предизвикателства

Отнемането на имотите, които Игнатова е „препрала“ чрез няколко фирми, остава предизвикателство пред българските власти. Въпреки усилията за проследяване на движението на средствата, многобройните фирмени трансакции затрудняват връзката с Ружа Игнатова директно.

С тези мерки, както на международно, така и на национално ниво, властите се надяват да установят местонахождението на Ружа Игнатова и да изправят пред правосъдието всички замесени в схемата „OneCoin“.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина