Свят

От днес в Украйна влиза закона за мобилизацията

В Украйна влезе в сила нов оспорван закон за мобилизацията, който има за цел да увеличи числеността на украинските военнослужещи в отговор на нова офанзива от страна на Русия. Законът, смекчен в сравнение с първоначалния му проект, улеснява идентифицирането на наборниците в страната и предвижда стимули за военнослужещите като парични премии и средства за покупка на жилище или автомобил.

Тези стимули обаче предизвикват критики от страна на политически наблюдатели, които смятат, че Украйна може да не разполага с необходимите финансови ресурси за тяхното изпълнение. Законът бе приет от законодателите след месеци на отлагане, като това се случи в средата на април, малко след като възрастта за мъжете, които могат да бъдат призовани за военна служба, бе намалена от 27 на 25 години.

Новите мерки отразяват нарастващото напрежение върху украинските военни сили след повече от две години война с Русия. Украинските войски се борят да удържат фронтовата линия в изтощителни боеве, които намаляват техните редици и изчерпват запасите от оръжия и боеприпаси на страната. Този закон е част от усилията на Киев да подсили военния си потенциал в критичен момент за отбраната на страната.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина