Пловдив

Откриха Световното първенство по спортен риболов на гребния канал в Пловдив

Заместник-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов откри Световното първенство по спортен риболов за „Мастърс“ (55-65 г.), ветерани (над 65 г.) и хора с увреждания, което ще се проведе на Гребния канал в Пловдив на 14 и 15 юни. В състезанието участват 40 отбора от 21 държави.

„За мен е удоволствие, че Пловдив за поредна година е домакин на Световното първенство по спортен риболов. Нашият град е доказал в годините, че е изключително подходящ за провеждането на състезания на такова високо ниво. Благодаря на Световната федерация по спортен риболов, че ни гласува доверие,“ заяви Николай Бухалов и пожела късмет на всички участници.

С провеждането на това състезание, Пловдив се утвърждава като градът, домакин на най-много световни първенства по спортен риболов в различни дисциплини. Считан категорично за „риболовната столица на България“, градът и Гребният канал досега са били домакини на пет рибарски мондиала, включително и първото Световно първенство за жени през 1994 г. Пловдив има много висок рейтинг в световната федерация по спортен риболов ФИПС и е считан за едно от най-добрите съоръжения в света за провеждане на въдичарски състезания.

„Използвам случая да благодаря на Община Пловдив за помощта, която ни оказва. Надявам се, че всички ще запазите топли спомени от престоя си в България,“ заяви при откриването председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

Участие в откриването взеха още председателят на УС на Националното ловно-рибарско сдружение при „Съюз на ловците и риболовците в България“ инж. Васил Василев, зам.-директорът на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Ясен Киров, началникът на отдел „Спорт и младежки дейности” Иван Запрянов, както и легендарният английски състезател по спортен риболов Марк Даунс.

„Конкуренцията е много силна, надявам се да покажем най-доброто от себе си. Вярвам в момчетата!“ заяви Ивайло Христов, треньорът на българския състав на „Мастърс“, който има сили за достойно представяне, след като спечели световната отборна титла в Сегед през 2022 г., а Румен Витков – Монтанеца стана втори индивидуално.

България ще постави и рекорд за участие на най-млад състезател в световно първенство по спортен риболов за хора с увреждания – 15-годишният ученик Боян Добрев от Горна Оряховица. Най-възрастният риболовец също ще бъде българин – 82-годишният Йордан Момчев от състава на ветераните. Във ветеранския ни тим има и дама – Райна Димитрова от Монтана, която е участвала в ред световни шампионати и международни състезания и сега ще се конкурира с мъжете.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина