Пловдив

Откриха гробове под релси в Пловдивския квартал Кючук Париж.

Откриването на древни гробове при разрушаването на моста за квартал „Кючук Париж“ в Пловдив е събитие с голямо археологическо значение. Три гроба, за които се предполага, че са от римския период, са били разкрити под железопътните линии под моста, които са били демонтирани по време на работите по разрушаването.

Екип от археолози от Българската академия на науките (БАН) вече проучва тези находки. Според археолога Петър Зидаров, освен гробовете, са открити и градежи, каменни стени и тухлени структури. Той пояснява, че археологическите разкопки все още не са започнали и че предстои комисия, която да реши как ще продължи проучването на обекта и каква ще бъде неговата съдба.

Техническият ръководител от фирма „Трейс груп холд“, инж. Николай Иванов, уверява, че тези находки няма да засегнат строителството на новия мост. Пресцентърът на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) уточнява, че разкритите структури вероятно са от римския период и включват гроб и зидани стени.

Очаква се предстоящото разкритие на допълнителни подробности за археологическите находки да даде по-ясна представа за тяхното значение и история.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина