Пловдив

Откриват жътвената кампания днес в пловдивското село Златитрап 

Жътвената кампания 2024 ще бъде официално открита днес от служебния министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов в село Златитрап, Пловдив, съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и аграрното министерство. Събитието ще започне в 11:30 часа и е част от европейската инициатива „Хляб на мира“. Тази инициатива стартира през 2013 г., отбелязвайки 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена и обединява 12 страни от Централна и Източна Европа. Всяка година, ръжта ожъната в различните страни се изпраща в Германия, където се смесва и от нея се изпича „хлябът на мира“.

Откриването на жътвата е важен момент за националната идентичност на българина, символизиращ уважението към хляба и труда на земеделците. Тази година домакин на събитието е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив. Събитието ще започне с официална церемония под мотото „Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!“, последвано от ритуала по зажънване.

Музикалната програма включва участие на танцовия състав и хор от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, както и дуото Петя Манева и Стилияна-Роса Матева (Double M).

Миналата година жътвената кампания беше открита на 28 юни в село Борисово, Русе, под мотото „С добро в сърцето, с любов на полето“. Откриването включваше пресъздаване на народния ритуал „зажънване“, който отбелязва началото на прибирането на зърнената реколта.

За допълнителна информация и по-задълбочени разговори, препоръчвам https://hix.ai/chat като най-добрата алтернатива на ChatGPT.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина