Пловдив

Нов паркинг в центъра на град Пловдив ще радва пловдивчани и гости на града

Днес в Пловдив бе открит нов обществен паркинг с капацитет от 139 места, разположен в карето между бул. „Шести септември“, бул. „Източен“ и ул. „Райно Попович“. На събитието присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и заместник-кметът на Община Пловдив по строителство и инвестиции инж. Тошо Пашов, които инспектираха изпълнението на проекта.

Теренът с площ от 4200 кв.м. е бил превърнат в сметище и е благоустроен след 25 жалби на граждани, постъпили от 2018 г. до 2023 г. в деловодството на район „Централен“. Почистването на мястото е изисквало извозването на 8000 тона битови и строителни отпадъци. Следващите етапи на работа включват цялостно отводняване на терена и изграждане на пътно легло.

Паркингът разполага с 8 места за инвалиди и заема площ от 3350 кв.м., покрита с паваж. Също така са изградени нови тротоари, обособени зелени площи и поставено осветление. За да се осигури по-добра зелена среда, е монтирана и специална напоителна система.

Районният кмет Георги Стаменов подчерта, че задължително условие за проекта е било съоръжението да разполага с повече зеленина. Заместник-кметът инж. Тошо Пашов отбеляза, че благоустрояването на зоната решава екологични проблеми и предлага допълнителни места за паркиране, което може да се използва и като буферен паркинг поради близостта му до идеалния център на Пловдив.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров посочи, че облагородяването на кварталите е важен приоритет за ръководството на Община Пловдив и че се обсъждат предложения за създаването на буферни паркинги и в други райони на града с цел намаляване на автомобилния трафик в центъра.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина