Пловдив

Новият посланик на Турция посети Пловдив при първата си официална визита.

На среща между кмета на Пловдив Костадин Димитров и турския посланик в България, Н. Пр. Мехмет Саит Уянък, бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на отношенията между Пловдив и Турция в сферите на икономиката, туризма и културата. На срещата присъстваха и генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, зам.-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков, както и зам.-кметът по екология Иван Стоянов.

Кметът Костадин Димитров акцентира върху мултиетническия характер на Пловдив, където различните религии и култури съжителстват хармонично под мотото „заедно“. Той отбеляза, че градът е известен с множеството си културни събития, които привличат много туристи. Турският посланик подчерта значението на България като важен съсед, приятел и партньор на Турция, и изрази увереност в големия потенциал за сътрудничество между двете страни.

Посланик Уянък сподели, че Пловдив е първият град, който е посетил със семейството си след встъпването си в длъжност през май тази година. Той допълни, че в пловдивските университети се обучават много турски студенти, което допълнително сближава двете общности.

В областта на културата турският посланик предложи участие на един от най-известните творци в Турция под формата на изложба или концерт в Пловдив, което ще способства за културния обмен и сътрудничество между двата града.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина