България

На почивка в Гърция с автомобил? Трябва да прочетете това……

Шофирането в Гърция изисква внимание и спазване на правилата за движение, за да се избегнат сериозни глоби и неприятности. Ето няколко ключови момента, които трябва да имате предвид, ако сте решили да прекарате почивката си в тази страна:

  1. Шофиране в нетрезво състояние: Глобата е 1200 евро, което е доста висока сума и трябва да бъде избегнато на всяка цена.
  2. Превишаване на скоростта: Ако в града превишите допустимата скорост с до 20 км/ч, глобата е 100 евро.
  3. Нарушения на светофари и знаци: Преминаване на червен светофар, неправилно изпреварване или игнориране на знак „СТОП“ струват 700 евро.
  4. Без предпазен колан: Глобата е 350 евро, така че винаги трябва да носите колан, както водачът, така и пътниците.
  5. Неправилно паркиране: Сумата варира от 40 до 80 евро в зависимост от нарушението.
  6. Използване на мобилен телефон: За това нарушение глобата е 100 евро, така че е препоръчително да използвате hands-free устройство.
  7. Пушене в присъствието на дете: Глобата е изключително висока – 1500 евро, ако в колата има дете под 12 години, като се отнема и шофьорската книжка.
  8. Радарни заглушители: Използването им е строго забранено и може да доведе до глоба от 2000 евро и забрана за шофиране.
  9. Плащане на глоби: Глобите се плащат във всяка банка, като ако го направите в рамките на 10 дни, може да получите 50% отстъпка.
  10. Пътни служители: В Гърция пътните служители не могат да събират глоби на място. Те издават фиш, който трябва да бъде платен в банка.

Важно е да помните, че глобите за пътни нарушения могат да бъдат събрани при следващото ви посещение в страната или дори в друга държава от ЕС, поради регистъра на пътните нарушения в Европейския съюз.

Спазването на правилата за движение не само ще ви спести пари, но и ще направи вашето пътуване по-безопасно и приятно.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина