България

НАП тръгват към морските курорти за масирани проверки

Националната агенция за приходите (НАП) планира над 6000 проверки на различни обекти по Черноморието до края на летния сезон, съобщиха от агенцията. Тези проверки са част от лятната контролна кампания на НАП и включват командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. Целта е да се осигури спазване на данъчното и осигурителното законодателство в ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги.

НАП вече наблюдава стотици обекти по крайбрежието и ще извършва ежедневен мониторинг на борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки. Основната цел е подобряване на фискалната дисциплина, увеличаване на дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, осигуряване на равнопоставена бизнес среда и отчитане на реални обороти.

В рамките на кампанията ще се прилага способът „таен клиент“ при контролни покупки. Данъчните инспектори ще правят и явни наблюдения, за да сравняват резултатите с предходни периоди. Ще се използва дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП за установяване на рискови търговци с необичайно различни продажби. Ще се следи и дали сезонните работници имат договори, регистрирани в НАП, както и дали работодателите им ги осигуряват на реалното им възнаграждение.

Потребителите имат право да задържат плащането към търговеца до получаването на касова бележка, след промяна в Закона за ДДС, в сила от 1 януари тази година. Тази мярка цели засилване противодействието на укриването на приходи и нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.

Гражданите могат да използват мобилното приложение на НАП – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката и може да се изтегли през App Store или Google Play. Сигнали за нарушения могат да се подават на телефона на информационния център 0700 18 700 или по електронна поща infocenter@nra.bg.

Изпълнителният директор на НАП, Румен Спецов, коментира, че засилените проверки по морето няма да намалят бдителността на агенцията по отношение на останалите търговски обекти. Спецов отбеляза, че контролни кампании допринасят за подобряване на фискалната дисциплина и все повече бизнеси спазват данъчно-осигурителното законодателство, което е положителен знак за прилаганите мерки.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина