България

Над 59 хиляди седмокласници се явяват на външно оценяване по математика днес

Днес 59 414 ученици ще се явят на националното външно оценяване по математика след седми клас. Изпитът ще започне в 9:00 часа и ще се проведе в 1665 училища, в които има общо 5430 зали, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). Изпитният тест съдържа общо 23 задачи, същият брой като миналата година.

Промяна обаче има в две от задачите в първата част от теста. Тази година всички 20 задачи в първата част ще са с избираем отговор, за разлика от миналата година, когато 18 бяха с избираем, а две – с кратък свободен отговор. Във втората част от изпита седмокласниците ще решават три задачи със свободен отговор, както и миналата година. Времетраенето на изпита също е променено. Тази година първата част ще продължи общо 75 минути, което е с 15 минути повече спрямо миналата година, докато времето за втората част остава непроменено – 90 минути. Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

На 19 юни седмокласниците се явиха на националното външно оценяване по български език и литература, където писаха по общо 26 задачи. Във втория модул на външното оценяване учениците направиха подробен преразказ от името на неутрален разказвач на разказа „Изборът“ на Кристин Димитрова, специално създаден за изпита. Кристин Димитрова изрази надежда в профила си във Фейсбук, че разказът й е улеснил учениците. На 25-ия въпрос от изпита по български език и литература седмокласниците разсъждаваха върху цитат от разказа „Една българка“ на Иван Вазов, като трябваше с три-четири изречения да обяснят какво внушават думите от пета глава на творбата.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина